Uztura konsultants skaidro: kādēļ būtu jāizvēlas saldēti augļi un dārzeņi?

No augļiem un dārzeņiem mēs saņemam vitāli nepieciešamas vielas, bet mūsu reģionā ne vienmēr ir pieejami svaigi vietējie produkti. Ko darīt?

Augļi un dārzeņi mums nodrošina svarīgus vitamīnus un minerālvielas, fitovielas, antioksidantus un šķiedrvielas. Tas viss ir ļoti nepieciešams, lai mūsu ikdiena būtu kvalitatīva. Tādēļ nebūtu prātīgi ziemā un pavasarī, kad mūsu reģionā nav svaigu produktu, par tiem aizmirst. Tas var beigties ar virssvaru vai, vēl sliktāk, kādas slimības saasinājumu.

külmutatud puuviljad Blendtec blender

C vitamīna deficīts

Veikalos visu gadu ir pieejami svaigi augļi un dārzeņi. Taču veselības labā šajā periodā būtu jāizvēlas saldēti produkti. Ja, piemēram, var izvēlēties starp svaigiem un saldētiem ziedkāpostiem vai jebkādu augli, saldētais būs veselīgāks. Kādēļ? Jo saldēts ziedkāposts tiek ielikts saldētavā diezgan drīz pēc ražas novākšanas un tajā pagūst saglabāties visas nepieciešamās vielas. Svaigs ziedkāposts ir ilgi stāvējis, tādēļ sāk zaudēt savu uzturvērtību. Īpaši C vitamīnu, kura deficīts mums ir šajā periodā. Vislielākais C vitamīna trūkums igauņiem ir tieši no februāra līdz maijam.

Mūsu organismam gadu gaitā ir izveidojusies aizvien lielāka nepieciešamība pēc C vitamīna, jo mūsdienās arī imūnsistēmai ir nepieciešams lielāks atbalsts – gan stress, gan nepareizs uzturs, gan pārmērīga sportošana šo sarežģīto sistēmu var padarīt vājāku. C vitamīna trūkums rada nopietnas veselības problēmas, galvenokārt saistaudu vājumu un imunitātes nepietiekamību. C vitamīns ietekmē arī mūsu smadzenes, līdzsvarojot nervu starpvielas un palīdzot samazināt oksidatīvo stresu. Zemu C vitamīna līmeni saista ar nogurumu. C vitamīns palīdz būtiski cīnīties arī ar brīvajiem radikāļiem, kas izraisa priekšlaicīgu novecošanos, tos mēs saņemam, piemēram, no ceptas pārtikas, bet stresa situācijā tos ražo mūsu ķermenis. C vitamīns palīdz labāk uzsūkties kolagēnam un atbalsta tā veidošanos organismā. Tātad tas ir īsts veselības, skaistuma un jaunības vitamīns. Tomēr C vitamīna mīnuss ir, ka tas mēdz izgaist, ja augļi tiek glabāti ilgstoši.

 

Vizuāla apskate

Taču kā zināt, kurš saldētais produkts ir kvalitatīvs un kurš ne? Bieži vien nav iespējams izsekot katra saldētā dārzeņu maisījuma ražošanas procesam un darbības principiem. Šādā gadījumā produkta kvalitāti var vērtēt vizuāli. Ja redzi, ka dārzeņi ir salipuši vai iepakojuma pamatnē vai izejvielā ir lieks ledus, vari secināt, ka sasaldēšanas process nav bijis labākais. Izejvielas ir vai nu starplaikā atkusušas, vai pārāk ilgi kavējās ar sākotnējo atdzesēšanu. Ideāli, skatoties vizuāli, visām ogām, dārzeņiem un augļiem iepakojumā vajadzētu būt atsevišķos gabaliņos. Tas, ka ar nazi vai dakšiņu jāsāk atdalīt, piemēram, zemenes, liecina par nekvalitatīvu saldēšanas procesu.

Papildus tam, ka saldēti augļi un dārzeņi ziemā un pavasarī ir veselīgāki par svaigiem, tie ir arī par pieejamāku cenu. Piemēram, kilogramu igauņu zemeņu “Polka” var iegādāties tikai par 5,50 eiro. Turklāt saldētie augļi un dārzeņi saglabāsies ilgāk arī mājas virtuvē. Neviens banāns vai mango neies postā, tāpēc arī pārtika tiks izšķiesta mazāk un ekoloģiskā pēda būs mazāka.

 

Teksts: Tēle Tedere, uztura konsultante

Ieteicamie raksti

D vitamīna nozīme un patēriņš

Kas ir D vitamīns un kādēļ tas ir būtisks? D vitamīns, īpaši tā D3 forma (holekalciferols), ir mikroelements, ko cilvēka organisms saņem gan ar pārtiku, gan sintezējot to ādā saules UV-B starojuma …

Lasī tālāk